Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Kırığı Belirtileri

Düşme sonucu meydana gelen kuyruk sokumu kırıkları, oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bu tür kırıkların belirtileri ve tespiti genellikle zor değildir. Çünkü düşme, darbe alma ve ani travmalar sonucunda sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Bu tür durumlarda bilerek ya da bilmeyerek yaptığımız hareketler sonucunda kuyruk sokumu kemiği hasar görebilir ve hatta kırılmalar meydana gelebilir.

Tüm bu etkilerin yaşanması doğrultusunda hastada meydana gelen kuyruk sokumu kemiği kırıklarının tespiti genellikle kolaydır. Ancak bazı durumlarda hasta, kuyruk sokumu kırığını fark etmeyebilir. Böyle durumlar genellikle hastanın bilincinin kapalı olması (örneğin bayılma, ani şok gibi durumlar) ya da bebek yaşta olması sebebiyle hastalığını dile getirememesinden kaynaklanmaktadır. Bu gibi istisnai durumlar haricinde, düşme sonucunda meydana gelen kuyruk sokumu kemiği kırıkları ve çatlaklarının tespit edilmesi ve belirtilerden yola çıkarak erken teşhis yapılması oldukça kolaydır.

Kuyruk Sokumu Kemiği Kırığının Erken Tanısı Nasıl Konulur?

Düşmeler, çarpmalar ve ani travmalar neticesinde vücutta birtakım yaralanmalar meydana gelebilir. Bu anlarda vücutta ağrılar kendini belirgin etmeye başlar. Yerçekiminin etkisiyle beraber bireylerin istemsizce yere düşmeleri sonucunda ayak ve çevresinde, kalçada (kuyruk sokumu kemiğinde) ve belde yaralanmalar ve ağrılar söz konusu olabilir. Böyle bir durumla karşılaşan hastaların ilk yapması gereken şey, düşme sonucu ağrıyan ya da moraran bölgeye buz tedavisi uygulamaktır. Bu sayede yaralanmalar tam anlamıyla ortadan kaldırılamasa da ilerleyen süreçte yaşanan ağrının daha da şiddetlenmesi önlenmiş olur. Ancak bununla birlikte, özellikle kuyruk sokumu kemiğinde kırıkların ve çatlakların oluşup oluşmadığının tespit edilmesi ve erken tanının konulması oldukça önemlidir. Düşmeler sonucunda meydana gelen kuyruk sokumu kemiğindeki ağrılar, kuyruk sokumu kırığının habercisi olabilir. Bu yüzden erken tanı ve teşhisin konulması oldukça önemlidir. Zira erken tanı sayesinde kuyruk sokumu kemiği kırığının iyileşmesi daha da kolay hale gelebilir.

Düşme Sonucu Oluşan Kuyruk Sokumu Kırığının Belirtileri Nelerdir?

Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız ve özellikle kış aylarında buzlanma nedeniyle yere düşmemize sebep olan bu durum, kuyruk sokumu kemiğinin kırılması ya da çatlamasına yol açabilir. Bu ve benzeri durumlarda kuyruk sokumu kemiğinde kırıkların oluştuğunu anlamak için bazı belirtiler yaşanabilir. Bu belirtiler doğrultusunda kuyruk sokumu kırığını tespit etmek mümkündür.

  • Oturma esnasında zorlanmalar ve ağrılar yaşamak
  • Yürüme konusunda zorluklar yaşamak, adım atmada zorlanmalar
  • İshal ve mide bulantısı durumu
  • Tuvalet esnasında dışkılamada sorun yaşanması
  • Uyku esnasında sağ ya da sola doğru yatmada sorun yaşamak
  • Koşamamak, büyük adımlar atmada zorlanmak
  • Ayakları yukarı kaldırmada sorun yaşamak
  • Bel ve sırt bölgesinde ağrılar ve sancılar yaşanması
  • Bütün vücudun hareketinde yaşanan aksaklıklar
  • Düz yolda doğru bir hizada yürümekte zorlanmak
  • Ayak bileğine gerektiğinden daha fazla yük binmesi
  • Ağır yük taşıma esnasında zorlanmalar yaşanması
Bu ve benzeri belirtilerin olması halinde, kuyruk sokumu kırığının yaşanma ihtimali oldukça yüksektir.

Kuyruk Sokumu Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle kuyruk sokumu kırıklarında ameliyat tedavisi en son çözüm olarak görülmektedir. Çünkü bu rahatsızlık durumu kendiliğinden geçme ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden bu rahatsızlığı gidermek adına bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Bunun için düzenli ve dengeli beslenmenin yanı sıra spor yapmayı da öneririz.

Ancak, bazı durumlarda ameliyat kaçınılmaz olabilir. Bu tür durumlar, kırığın ciddi olması ve diğer tedavi yöntemlerinin yetersiz kalması halinde ortaya çıkar. Bu yüzden, kırık şüphesi taşıyan herkesin bir sağlık profesyoneline başvurması ve gerekli kontrollerin yapılması son derece önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleriyle kuyruk sokumu kırıkları büyük ölçüde iyileştirilebilir ve hastanın yaşam kalitesi artırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni