Kuyruk yağı, Koyunlarda bulunan omurganın sonunda kuyrukta biriken yağdır. Kuyruk yağı kolesterol bakımından çok yoğun olduğu düşünülse de birçok dünya araştırma enstitülerinde genç yaşlarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğu açıklanmıştır. İlerleyen yaşlarda yaşlılığın getirmiş olduğu eklem ağrılarını önleyebileceği görülmüştür. Aynı zamanda kuyruk yağının içeriğinde Omega asitleri oldukça yüksek miktarda vardır.
Bundan dolayı da genç yaşlarda tüketen insanlarda kalp damar hastalıkları daha az görülür. Ayrıca ileri yaşlarda da ara ara tüketilmesi yararlıdır.
Kuyruk yağı, birçok yemekte aktif olarak kullanılsa da ülkemizde özellikle yerleşmiş bazı yiyeceklerde eti yumuşatması için kullanılır. Bunlar lahmacun, kebap ve döner yemekleridir. Kuyruk yağı genellikle erkek koyunlardan elde edilen bir yağdır. Dişilerinin de kuyruk yağları vardır ama üreme ve çoğalma nedeniyle daha çok erkek koyunlar tüketilir. En güzel kuyruk yağı Gaziantep civarında yetişen ve büyüyen koyunlardan elde edilir. Birçok et ve kuyruk yağı satıcısı bu yörenin koyunları ticari amaçla kullanır.
Kuyruk yağının kullanıldığı yerler
Mangal yemeği dediğimiz kebap yemekleri çeşidinde küp-küp doğranarak etlerin içerisine şişler üzerine takılarak kullanılan kuyruk yağı mangal üstü pişirimler de etin yumuşak düşmesini sağlar.
Karaciğer kebaplarında da aynı durum söz konusudur.
Dönerlerde ise genelde dana eti ve koyun eti tercih edildiğinden etin şişte kuru düşmemesi için yapraklar halinde ya da kıyma haline gelmiş şekliyle eti yumuşatması ve lezzet vermesi için kullanılır.
Böylelikle döner pişerken sertleşmez ve yumuşak bir et olur.
Bir de lahmacunlar var ki belki de Türk mutfağının hem evde hem de dışarıda hazır olarak tükettiği en başta gelen gıdadır. Koyun eti ve kuyruk yağı karışımından oluşan kıyma ile yapılır ve hamur üzerinde fırınlarda piştiği için pişirim esnasında etin daha lezzetli olmasını ve yumuşak düşmesini sağlar.
Bunların dışında kuyruk yağı bayanlar tarafından eritilerek yemeklerde kullanılır. Yemeklere doğal yağ olarak kullanılır.
Kuyruk yağı, bazı hastalıklara da iyi gelir. Bunların başında Felç, titreme yel, siyatik, romatizma ve kulunç dediğimiz rahatsızlıklar gelir. Kuyruk yağı, Türk mutfağının bir nevi vazgeçilmezidir. Her ne kadar bazı hekimler zararlı olduğunu düşünse de birçok hazır yağlardan daha sağlıklıdır. Özellikle de genç yaşlarda tüketilmesi insan bedeninde birçok olumlu gelişim yapmasını sağlar. Her şeyin azı karar çoğu zarardır. Bu terim kuyruk yağı içinde geçerlidir.
Kuyruk yağı, içeriğinde Omega asitleri sayesinde bir balıktan alacağınız Omega yağlarını da vücudunuza ulaştırır. Belki aranızda balık sevmeyenler bu yöntemi genç yaşlarda abartılı olmayacak şekilde kullanır ve tüketir ise vücudun hem kalp damar rahatsızlıklarına karşı korunmasını hem de hazır yağların içeriğindeki kimyasallardan korunmasını sağlar.
Kuyruk yağının zararları nelerdir?
Çok aşırı derecede tüketilmesi kolesterolü arttırır.
İleri yaşlarda yani yaşlılıkta fazla tüketilmesi zararlıdır.
Çok aşırı derecede mangal türünde tüketilmesi kömür ile temasından ötürü kanserojen etki gösterebilir.
Birçok kronik hastalığa neden olabilir.
Doymuş yağ olan kuyruk yağı fazla tüketildiğinde bağırsaklarımızda bulunan probiyotik bakterilerin gelişimini olumsuz etkiler.
Kuyruk yağı, en çok Türkiye'de kullanılan ve tüketilen bir yağ çeşididir. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesini de küçükbaş hayvan üretimi ve tüketiminin çok yüksek düzeyde olmasıdır. Ülkemizde hem sebze zenginliği hem de hayvan yetiştiriciliği oldukça yüksek düzeydedir. Bu ürünlerin çok olması aşırı tüketmemizi gerektirmez her insan kendisine yetecek kadar tüketirse ileride yaşanacak nesil tüketmelerinin de önüne geçilmiş olur. Eskisi kadar tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanımız kalmadı maalesef o yüzden bilinçli tüketim ve üretim çok önemlidir. Üretmeyi ve tüketmeyi öğrendiğimiz gün sağlıklı beslenmeyi de öğreniriz.
19.01.2024 10:49:49
Kuyruk Yağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
kuyruk yağı ügün sarıp banyo yapıp tekrar 3 gün sarılacak böylece bir ay süreyle tekrarlanacak bu yöntem bele iyi gelirmi? halime . 07.09.2018 13:26:12
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024