{ "title": "Sığır Kuyruğu", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/sigir-kuyrugu.jpg", "date": "19.01.2024 05:00:09", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Sığır kuyruğu, Avrupa, Asya ve kuzey amerikanın güneş gören bölgelerinde doğal olarak doğal ortamlarda kendiliğinden yetişen bir bitki türüdür. Sığır kuyruğu 2-3 metreye kadar ulaşabilen boyuyla pek çok sağlık sorununa yardımcı bir bitki türüdür. Geniş sarı yaprakları bitki ekildikten iki yıl sonra yaz haziran ve ağustos aylarında çiçek açmaya başlayan iki yıllık otsu bir bitkidir. Daha sıklıkla ekilmemiş yerlerde ve yol kenarlarında bulunurlar. Gövdeleri dik bazen dallanmış tüylerle kaplıdır. Yaprakları gövdenin altına paralel dizilmiş olur. Gövdedeki yapraklar ise sapsızdır. Çiçekler gövdenin ucunda sık veya seyrek, az veya çok uzun salkım şeklinde toplanmışlardır. Çiçeklerin çanak ve taç yaprakları beşer parçalardan oluşur. Meyveleri ise yuvarlakça olup çok tohumludur. Sığır kuyruğu otu, eski Roma zamanında daha çok verem, idrar söktürücü, astım belirtilerini hafifletici, balgam söktürücü ve iltihap önleyici olarak yaprakları veya yağı kullanılırdı. Eski çağlarda bitkinin olgunlaşmamış yaprakları gıdaların bozulmadan saklanması için kilise tarafından uzun yaygın olarak kullanılmıştır. Türkiye'de sığır kuyruğu türleri bakımından ok zengin olup takriben 200 kadar tür bulunmaktadır. İç Anadolu bölgesinde 'kurt kulağı' isminde verilir. Bitki kuruduğunda odunsu bir yapı alıp kolay tutuştuğu için 'çoban çırası'da denilmektedir.

Sığır kuyruğu faydaları nelerdir?
Sığır kuyruğu otu nasıl hazırlanır?

Sığır kuyruğu farklı şekillerde hazırlanıp kullanılabiliyor. Çiçeklerinde bulunan uçucu yağlar göğse sürülerek göğsü yumuşatmak ve nefes darlığını gidermede kullanılmaktadır. Yapraklarından hazırlanan çay solunum yolları için, şurubu uyku düzensizliklerinde ve stresi azaltmak için, yine yaprakları ezilerek elde edilen püresi ize cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabiliyor. Sığır kuyruğu yaprakları kurutularak ihtiyaç duyulduğunda bir yemek kaşığı kadar demliğe atın üzerine içeceğiniz kadar kaynamış su ekleyin ve 5 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra 10 dakika demlenmeye bırakın demlenen çayı sade şeker ilave etmeden içmeniz tavsiye edilir. Ebe gümeci köküyle karıştırılarak yapılan çayın balgam sökülmesine yardımcı olduğu da biliniyor.
" } ] }