{ "title": "Kuyruk Yağı", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/kuyruk-yagi.jpg", "date": "19.01.2024 10:49:49", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kuyruk yağı, Koyunlarda bulunan omurganın sonunda kuyrukta biriken yağdır. Kuyruk yağı kolesterol bakımından çok yoğun olduğu düşünülse de birçok dünya araştırma enstitülerinde genç yaşlarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğu açıklanmıştır. İlerleyen yaşlarda yaşlılığın getirmiş olduğu eklem ağrılarını önleyebileceği görülmüştür. Aynı zamanda kuyruk yağının içeriğinde Omega asitleri oldukça yüksek miktarda vardır. Bundan dolayı da genç yaşlarda tüketen insanlarda kalp damar hastalıkları daha az görülür. Ayrıca ileri yaşlarda da ara ara tüketilmesi yararlıdır.

Kuyruk yağı, birçok yemekte aktif olarak kullanılsa da ülkemizde özellikle yerleşmiş bazı yiyeceklerde eti yumuşatması için kullanılır. Bunlar lahmacun, kebap ve döner yemekleridir. Kuyruk yağı genellikle erkek koyunlardan elde edilen bir yağdır. Dişilerinin de kuyruk yağları vardır ama üreme ve çoğalma nedeniyle daha çok erkek koyunlar tüketilir. En güzel kuyruk yağı Gaziantep civarında yetişen ve büyüyen koyunlardan elde edilir. Birçok et ve kuyruk yağı satıcısı bu yörenin koyunları ticari amaçla kullanır.

Kuyruk yağının kullanıldığı yerler
Kuyruk yağı, bazı hastalıklara da iyi gelir. Bunların başında Felç, titreme yel, siyatik, romatizma ve kulunç dediğimiz rahatsızlıklar gelir. Kuyruk yağı, Türk mutfağının bir nevi vazgeçilmezidir. Her ne kadar bazı hekimler zararlı olduğunu düşünse de birçok hazır yağlardan daha sağlıklıdır. Özellikle de genç yaşlarda tüketilmesi insan bedeninde birçok olumlu gelişim yapmasını sağlar. Her şeyin azı karar çoğu zarardır. Bu terim kuyruk yağı içinde geçerlidir.

Kuyruk yağı, içeriğinde Omega asitleri sayesinde bir balıktan alacağınız Omega yağlarını da vücudunuza ulaştırır. Belki aranızda balık sevmeyenler bu yöntemi genç yaşlarda abartılı olmayacak şekilde kullanır ve tüketir ise vücudun hem kalp damar rahatsızlıklarına karşı korunmasını hem de hazır yağların içeriğindeki kimyasallardan korunmasını sağlar.

Kuyruk yağının zararları nelerdir?
Kuyruk yağı, en çok Türkiye'de kullanılan ve tüketilen bir yağ çeşididir. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesini de küçükbaş hayvan üretimi ve tüketiminin çok yüksek düzeyde olmasıdır. Ülkemizde hem sebze zenginliği hem de hayvan yetiştiriciliği oldukça yüksek düzeydedir. Bu ürünlerin çok olması aşırı tüketmemizi gerektirmez her insan kendisine yetecek kadar tüketirse ileride yaşanacak nesil tüketmelerinin de önüne geçilmiş olur. Eskisi kadar tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanımız kalmadı maalesef o yüzden bilinçli tüketim ve üretim çok önemlidir. Üretmeyi ve tüketmeyi öğrendiğimiz gün sağlıklı beslenmeyi de öğreniriz.
" } ] }