{ "title": "Kuyruk Sokumu Zedelenmesi", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/kuyruk-sokumu-zedelenmesi.jpg", "date": "20.01.2024 18:47:39", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kuyruk sokumu zedelenmesi, oturarak düşme sonucu sert bir yere çarpma sonucu oluşan travma, doğum sırasında koksiks kemiğinin bulunduğu dokuların zedelenmesi ile oluşmaktadır. Özellikle zayıf kadınlarda oturarak düşme nedeni ile cilt altı yağ dokusu az olduğu için koksiks kemiği yer ile sert bir şekilde temas ederek kuyruk sokumu zedelenmesi meydana gelir. Düşme sonucu etkilenen hastanın hayat kalitesini düşürecek şekilde çok şiddetli ağrılar oluşur. Bu ağrıların şiddeti uzun süre oturarak çalışanlarda, ayakta çalışanlarda ve sert sandalyeye uzun süre oturmakla daha fazla artmaktadır.

Kuyruk sokumu zedelenmesiağrı şikâyeti

Gelen hastaların ortopedi hekimlerine başvurduğunda mutlaka ağrıya sebep olan ortopedi dışındaki nedenlerde araştırılmalıdır. Özellikle leğen kemiği içerisinde koksiks kemiğine yakın bulunan iç organlardan kaynaklanan organlar, kadın üreme organları, bağırsak sistemleri, idrar yolları hastalıkları, tümörler ve enfeksiyonlar koksiks kemiği ağrısı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kuyruk sokumu kemiği ağrısı çeken hastalarda mutlaka kemik röntgeni çektikten sonra bel ve leğen kemiği içindeki tüm organları detaylı gösteren MR çekilmelidir.

Kuyruk sokumu zedelenmesitedavi için

Ortopedik patolojiler dışındaki faktörler ekatre edildikten sonra öncelikle hastalara 6-8 hafta süre ile yumuşak oturma simidi, sıcak oturma banyoları ve ilaç tedavileri önerilmektedir. İlaç ve yatak istirahati ile geçmeyen kuyruk sokumu zedelenmesi ağrıları lokal enjeksiyon yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem ile hastanın 1-2 hafta sonra ağrıları oldukça hafiflemektedir.

Enjeksiyon işlemi genel anestezi veya sedasyon altında yapıldığı için anesteziye bağlı düşükte olsa komplikasyon görülme riski vardır. Kontrast madde alerjisi olduğu bilinen hastalarda ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda kullanılmamalıdır. Genellikle ağrısız bir işlemdir fakat bazı hastalarda enjeksiyon sonrası birkaç gün süren kuyruk sokumu ağrısı ortaya çıkabilmektedir. Bu ağrılar için birkaç gün ağrı kesicilerin alınması yeterli olacaktır. Bu işlemi yaptıktan sonra hastalara genellikle 3 gün istirahat verilmelidir. Bu sayede iğneye bağlı olarak ağrı oluşma riskini en aza indirmek mümkündür. Bu işlem sonrası ağrı tam olarak geçirilmez ise veya iğne sonrası ağrılar tekrar artar ise aynı işlemi toplam 3 kez tekrarlama gerekebilmektedir.

Kuyruk sokumu zedelenmesi için tüm bu yöntemler uygulandıktan sonra geçmez ise cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Ancak hastaların %20'sine cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Ancak bu bölgede yapılan ameliyatlar sonrası mikrop kapma riskinin yüksek olması ve ağrının tam olarak geçmemesinden dolayı bu yöntem en son tercih edilen bir yöntemdir.
" } ] }