{ "title": "Kuyruk Sokumu Kırığı", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/kuyruk-sokumu-kirigi.jpg", "date": "21.01.2024 02:30:00", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kuyruk sokumu kırığı, düşme, çarpma sonucu kuyruk sokumunda meydana gelen, çok ağrılı sancılara yol açan bir rahatsızlıktır. Kuyruk sokumu 3 küçük ince ve 3 küçük kemikten oluşmaktadır. Bu 3 küçük kemik birbirine bağlarla bağlıdır. Kuyruk sokumunda bulunan kemikler çok ince ve kırılgan oldukları için bir yere çarpmayla veya sert bir yere oturmayla zarar görmektedir.

Genellikle kalça üzerine düşmelerde ya da doğrudan darbe sonucu, en uçtaki kemikler kırılabilir, eğilebilir veya buradaki yumuşak dokular zedelenebilir. Bunun sonucunda uzun süre oturmak çok şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Bölgeye lokal anestezikler ve kortikosteroid enjeksiyonları ile hastalarda uzun süreli rahatlamalar meydana gelir. Enjeksiyon tedavilerinde hasta seçimi çok önemlidir. Bu tedavide önce ağrının kuyruk sokumunda hangi parçadan kaynaklandığı tespiti yapılıyor ve bu bölgeye 'x' ışını verilerek enjeksiyon yapılmaktadır. Bu yöntem, doğrudan o bölgenin 'x' ışını altında problemli bölgenin tespit edilmesi ve ilacın o bölgeye enjekte edilmesi esasına dayanıyor. Enjeksiyondan 1-2 hafta içinde ağrılar hızla geriler ve hasta rahatlar. Enjeksiyon tedavisi için iki seans yeterli olmaktadır.

Kuyruk sokumu kırığı için tedavi önerileri
Kuyruk sokumu kırığı ile oluşan ağrıların zaman geçirilmeden uzmanlar tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu tür ağrıların tespiti uzmanlık gerekmektedir. Aksi takdirde cerrahi girişime rağmen hastalarda ağrılar devam etmektedir. Hastaların uzun süre simide benzer minderlerde oturması gerekebilir.

En son tedavi şekli cerrahi müdahaledir. Bu tedavi yöntemine nadiren gerek duyulmaktadır. Kuyruk sokumu kemiği kırıklarında içeride parça kalması durumlarında ameliyat olunması gerekebilir. Ancak kuyruk sokumu kemiği kırıkları tedavisi oldukça güç olan, uzun istirahat isteyen, yakıcı ağrısıyla eziyeti çok olan ve ameliyatları doktorlar tarafından çok tercih edilmeyen ciddi ve tehlikeli bir rahatsızlıktır.

Kuyruk sokumu kırıkları kendi kendine de iyileşmektedir. Çünkü kuyruk sokumu kemiği kırıkları alçıya alınamaz. Ameliyatı zordur. Sıklıkla bu bölgede enfeksiyon oluşur ve diğer dokular zarar görür. Kırığın kendiliğinden iyileşmesi için; kırık uçlarının sabit olması ve tekrar darbeye maruz kalmaması çok önemlidir.

Kuyruk sokumu kırığının iyileşme süresi; hastanın yaşına, kırık olan bölgeye, kırık sayısına, kırık sonu bakımına, kırığın şekline, hastanın başka hastalığının olup olmamasına, kırık sonu bir komplikasyon gelişip gelişmeyeceğine göre değişmektedir.
" } ] }