{ "title": "Kuyruk Sokumu Kıl Dömesi Ameliyatı", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/kuyruk-sokumu-kil-donmesi-ameliyatı.jpg", "date": "20.01.2024 14:53:52", "author": "hülya yıldız", "article": [ { "article": "Kuyruk sokumu kıl dönmesi ameliyatı, insan vücudunda omurga denilen kemik yapının son 4-5 omurun birleşmesi olan, üçgen biçimli ve tabanı yukarıda bir kemiktir. Bu kemik önden arkaya doğru basık olup, kemiğin ön yüzü hafif çukur olup arka yüzü tümsektir. Kıl dönmesi, çok ender olmakla birlikte kuyruk sokumu bölümünde yara, apse haline dönüşmesiyle oluşmaktadır. Başka bir ifade ile deri altında yuvarlanmış kıl birikintisi olarak da ifade edilmektedir. Kıl dönmesinin olduğu bölgede kanlı, irinli, kötü kokulu akıntılar baş göstermektedir. Kıl dönmesi genellikle erkeklerde ve sürekli masa başında çalışan kişiler de uzun yolculuk yapan şoförlerde görülmektedir. Kıl dönmesi sert düşme ile oluşan kazalarda, doğum sırasında da oluşabilmektedir. Çoğunlukla 15-30 yaş arasında daha fazla kıl dönmesi görülmektedir. Çünkü bu yaşlarda kıl kökleri daha güçlü ve kalındır. Kıl dönmesi oluşmaya başladığında kişinin kuyruk sokumu veya anüsünde arka bölümünde kaşıntı oluşmaya başlar. Kaşıntı olan bölgede zamanla şişkinlik oluşur ve akıntılı, kanlı hale dönüşür.

Sakrum kemiği olarak da adlandırılan kuyruk sokumu, pek çok insanın yoğun ağrılar yaşadığı omur parçasıdır. Bu bölgede meydana gelen ağrıların sebeplerine bağlı olarak tedavi yöntemleri de farklılaşmaktadır. Fakat genel olarak ağrıyı azaltmak ve rahatlamak için tedavi yöntemi olarak oturma simidi tavsiye edilmektedir. Oturma simidi tek başına tedavi yöntemi değildir. Sadece oturduğunuz da ağrıyı hafifletmek amaçlı kullanılır ağrıyı iyileştirme gibi bir özelliği yoktur. Ayrıca alaturka yerine klozet tipi tuvalet kullanarak veya bisiklete binmeyerek ağrının çoğalmasına engel olabilirsiniz.

Kuyruk sokumu ağrılarında tedavi nasıl yapılır?

Manuel olarak yani elle yapılabilmektedir. Ağrıyan bölgeye baskıyla masaj yapılması ağrıyı hafifletici bir uygulamadır. Bunun uygulanması için deneyime ve bilgi birikimine sahip olmak gerekir. Bilgisiz ve deneyimsiz kişilerin bu tedavi yöntemini denemesi daha büyük sorunlara neden olabilir.

Kuyruk sokumu kıl dönmesi ameliyatı, Kistotomi, Kıl kistlerinin oluşturduğu boşluğun açılarak temizlenmesi işlemidir. Sık sık pansuman yapılarak kıl kistlerinin oluşturduğu boşluğun kendiliğinden dolması beklenir. Yaklaşık 3-4 haftada yara iyileşir. Marsupializasyon, Kıl kistlerinin cerrahi olarak çıkarılması ve yaranın açık bırakılması, kıl kistlerinin cerrahi olarak çıkarılması ve primer kapatılması, kıl kistlerinin cerrahi olarak açılması ve yaranın flep ile kapatılması yöntemleri kullanılmaktadır.
" } ] }