{ "title": "Kuyruk Sokumu Çatlağı", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/kuyruk-sokumu-catlagi.jpg", "date": "21.01.2024 04:55:06", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "Kuyruk sokumu çatlağı, genellikle kadınlarda meydana gelen ve toplumda sık sık rastladığımız bir rahatsızlık türüdür. Genelde oturma esnasında şiddetli olarak zarar gören ve ağrılar meydana getiren bu durum sebebiyle hasta yolculuk yapmakta zorlanmalar, ofiste çalıştığı sırada uzun bir süre oturma sorunu yaşaması ya da keyifli bir biçimde yemek yemesine engel olan bir durum yaşatmaktadır. Bu kuyruk sokumu çatlağının yaşanması bireylerin hayatını yaşanmaz hale getiren olumsuz bir durumdur.

Kuyruk sokumu kemiği insan bedeninde yere alan 33 adet omurun en alt bölgesinde yer alan son parçasıdır. Bu kemiğin halk arasında bilinen adı poçik iken tip literatüründü koksiks olarak bilinmektedir. Koksiks ya da kuyruk sokumu leğen kemiğinin iç kısmında yer alan organların alttan desteklemesinin sağlayan kas yapılarının yapışma bölümü olması sebebiyle büyük öneme sahiptir. Bu sebepten ötürü bu kemikte yaşanacak herhangi bir çatlama durumu ya da kırık meydana gelmesi oldukça rahatsız edici bir durumdur. Ağır yük taşımaktan ötürü oluşabilecek zedelenmeler, ağır ve uzun süren antrenmanların yapılması, doğumdan sonra meydana gelen kalıtsal rahatsızlıklar sebebiyle oluşan olumsuz durumlar kuyruk sokumu kemiğinin çatlaması ya da kırılmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra ani yapılan hareketler neticesinde de kuyruk sokumu çatlağı meydana gelmesi durumu oldukça yüksektir.

Kuyruk sokumu çatlağının oluşması genellikle düşme esnasında ve sonrasında oluşan kırık, ezilme ya da çıkıklar neticesinde meydana gelmektedir. Düştükten sonra uzun bir süre boyunca düşme esnasında alınan pozisyonda kalmak ile sonuçlanan bu durum kuyruk sokumu kemiğinde aşırı derecede ağrılar ve sancıların oluşmasına neden olmaktadır. Bu ağrıların oluşmasından ötürü kişi düştüğü andaki pozisyonunu değiştiremeden öylece kalır. Sert zeminin etkisiyle kuyruk sokumu çatlağı görülme ihtimali oldukça yüksektir.

Kadınlarda kuyruk sokumu çatlağının yaşanmasının sebebi

Kuyruk sokumu çatlağının meydana gelme riski erkeklere oranlarda kadınlarda çok daha sık görülen bir durumdur. Bu rahatsızlık aynı zamanda kadınlarda kendisini erkeklere göre 5 kat daha fazla göstermesi de dikkat çekici bir durumdur. Bu rahatsızlığın kadınlarda daha yüksek bir oranda görülmesinin sebebiyse kadınlarda mevcut olan peylisin adı verilen yapının kuyruk sokumunun daha çok korunmasız kalmasına ve doğal olarak daha kolay zedelenmesine sebep olacaktır. Genel olarak bu rahatsızlığın özellikle de kadınlarda sıklıkla meydana gelmesindeki en temel sebep ise kadınların doğum esnasında kuyruk sokumu kemiğini zedelenme riskidir.

Kuyruk sokumu çatlağı tedavisi nasıl yapılır?

Hastanın kuyruk sokumunda çatlağın meydana geldiğini tespit edebilmek adına birtakım işlemler yapılmaktadır. Bunların arasında klinik muayenenin yapılması, direkt olarak uygulanacak olan grafiler, gerekli olması durumunda yapılması gereken manyetik rezonans görüntüleme durumu (MR yapılması) ile sintigrafi tetkiklerinin yapılması neticesinde yapılacak olan değerlendirmelerden sonra belirli bir tanı koymak mümkündür. Meydana gelen kuyruk sokumu çatlağıyla beraber oluşacak ağrı bazı durumlarda kendiliğinden geçtiği gözlemlense bile çoğu kez tedavi edilmesi oldukça güçtür. Kuyruk sokumu çatlağının kendiliğinden geçmesinden kaynaklanan rahatlıktan ötürü çoğu kez hasta yapması gereken zorunlu tedavileri ihmal etmeleri ilerleyen süreçte olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Yapılan bu ihmal ise çatlağın tedavi edilme sürecini gittikçe zora sokmaktadır. Bunun neticesinde kuyruk sokumu rahatsızlığının iyileşmesi süresi giderek uzamaktadır.

Çatlağın tedavisi esnasında problemin yaşandığı bölgeyi iyi tespit etmek oldukça önemlidir. Problemin temeline inmek de önemli bir husustur. Çatlağın olduğu yeri baskıdan kurtarmak adına yapılan işlemler iyileşme noktasında önemli bir adımdır. Bu sebepten ötürü oturmaya yardımcı olan simidi kullanmak sayesinde sert zeminlere oturmayı engellemek ile klozet şeklinde olan tuvaletlerde ihtiyacın giderilmesi ve doktorun vermiş olduğu enjeksiyonları ile ilaçları ihmal etmeden kullanmak gerekmektedir.
" } ] }