{ "title": "Kuyruk Kemiği", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/kuyruk-kemigi.jpg", "date": "19.01.2024 15:26:33", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kuyruk kemiği, İnsanlarda kendi kendini yenileyen kemik mekanizmaları içerisinde tektir. Her ne kadar evrim teorisine göre kuyruk kemiği maymundan gelindiği kanısını ispatlar gibi görünse de anatomik olarak bakıldığında aslında özellikle bayanlarda olmazsa olmaz bir kemiktir. Yapısı itibarı ile omuriliğin dördüncü ve beşinci omurlarını ile birleşerek üçgen şeklini alan bu kuyruk kemiği, ön yüzü hafif çukur ve arka yüzü de tümsek şeklindedir. Omurların birleşme yerinde olan ve enine kemiksi oluklarından oluşan eklemlerle bütün bir kemik hali almıştır.

Kuyruk kemiği, yapısı itibarı ile, oynamaz eklemlerle kaynamıştır. Sağrı kemiği dediğimiz kemikle de yaptığı birleşim yeri ise oynar eklemdir. Burada bulunan eklemin oynar eklem olmasının en önemli sebebi kadınlarda doğum esnasında bebeğin çıkacağı yer ortalama on santim kadardır. Bebeğin başı ise on iki santimetre kadardır. Bu oynar eklem bebek doğumu esnasında hareket ederek aradaki iki santimetre farkı açmaya yardımcı olur ve bebeğin kafası kuyruk kemiğine değerek dışarı çıkar. Bu sayede bayanlar rahat bir doğum yaparlar. Bu oynar eklem hayat boyu bu şekilde oynar vaziyette kalır.

Kuyruk kemiğinin, iki çıkıntı kemiği vardır. Bunlar insanların oturma durumlarında sağa sola kaymasını engellemek için vardır. Sağlamlığı anatomik görüntüsü ile de ispatlanan kuyruk kemiği sağrı kemiğine bağlantılı olan oynar eklem sayesinde geriye doğru hareket eder ve dengeli bir oturum yapmamızı sağlar. Bu iki kemik arasındaki oynar eklem arkaya hareketi sayesinde orada bulunan yumuşak dokulara zarar vermeden gerilmeye uğrar.

Kuruk kemiği, tamamen bebeğin dünyaya gelişi esnasında neredeyse bütün görevi üstlenmiş gibidir şekilsel yapısı da bunun bir göstergesidir. Kemiğin içe bükey yapısı sayesinde bebek başını döndürerek çıkış yönününü belirler ve bu şekilde bebeğin başı geriye dönüşü yapar. Bir de kuyruk kemiği böyle olma idi bebek bu dönüşü gerçekleştiremez ve anne karnı içerisinde kuyruk kemiğinin olduğu yerde sıkışıp kalarak ölebilirdi. Belki de bebeği anneyi keserek almak riskini sürekli bir şekilde meydana getirirdi ki bu da o kadının birden fazla doğum yapmasını engellerdi. Oluş biçimi ile bebeklerin rahatlıkla dünyaya gelmesini sağlayan kuyruk kemiği çok önemli bir kemiktir.

Kuyruk sokumu kemiğine yapışan kaslar leğen kemiğinin tabanını oluşturur. Doğum esnasında zemini hazırlayan kuyruk kemiği kalın bağırsağı, sinirleri ve diğer damarların zeminini döşediği sağlam bir tabaka oluşturur. Kuyruk kemiğinin, en önemli özelliği ise kendini besleyen bir kemik olmasıdır. İçerisinde kendini besleyen coccigeal arter, kirli kanı toplayan coccigeal, yeni ve kendi yapısına uygun cocicgeal sinire sahiptir. Bir de burada kendisini kaygalanlaştıran sıvıyı salgılayan Coccigeal bursa, glomus coccygeum, coccigeal cisim ve cuschka bezleri bulunur. Bu özellikleri sayesinde kendi anatomik yapısını oluşturur ve idame ettirir. Kuyruk kemiği bir kadının sağlıklı doğum yapabilmesi için gereken en önemli kemiktir. O yüzdende önemi büyüktür.
" } ] }