{ "title": "Kuyruk Kemiği Ağrısı", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/kuyruk-kemigi-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 06:23:53", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Kuyruk Kemiği Ağrısı, genel olarak incinme, yaralanma ve zorlamalar nedeni ile ortaya çıkar. Hastalar ağrı ve hassasiyetten yakınırlar, ağrılar kalçalara ve yukarı bele doğru çıkabilir. Ayrıca sert bir yere oturmakla ağrılar artar. Ciddi sorunlara yol açması çok nadir görülür. Kuyruk kemiği küçük bir yapıya sahip olmasına rağmen normal duruşun devamı, sırt kemiğinin sabitlenmesi, lif ve bağları güçlendirme, kalça üzerindeki baskıyı azaltma ve benzeri gibi birçok işlev yapmaktadır. Kuyruk kemiği ağrısı insanların %15'inde sık rastlanan bir hastalıktır. Bütün bu işleri yapan kuyruk kemiği, kalçaların hemen üstünde bulunur.

Kuyruk Kemiği Ağrısı Neden Olur?

İncinme: Kuyruk sokumunun doğrudan incinmesi, darbe alması burada ağrı oluşmasına sebep olacaktır. Bu incinmelerin sebebi şöyle sıralanabilir.
Sürekli zorlama: Omurga çevresinde kişiyi rahatsız edecek durumlar, gün içerisinde tekrarlanan hareketler ve spor aktiviteleri bu bölgeyi zorlayarak kuyruk kemiği ağrısına neden olur. Bu bölgede sürekli baskı ve düzensiz hareket örneğin (Bisiklet sürme, oturuş biçimleri)

Kuyruk sokumu etrafında kronik ağrı hastalığına yol açar ve ilerledikçe ciddileşerek kuyruk sokumu kayması gerçekleşebilir.

Yaş: Kişide yaşın ilerlemesi sonucuyla kas ve iskeletlerde dokuların yıpranma ve aşınma değişimleri belirgin bir şekilde artış gösterir. Bu da kıkırdak, kemik ve dokularda tahribata da çok yol açar. Kuyruk kemiği ağrısı kişide yaşın ilerlemesi sonucu oluşabilir.

Kemik çıkıntısı: bu sorun kuyruk sokumu bölgesinde oluşan dışa doğru büyümüş kemik olarak bilinir. Eğer bu kemik o bölgede çıkmışsa kuyruk kemiği ağrısı neredeyse her zaman kişide görülür ve çok şiddetli ağrılar yaşar. Ayrıca kuyruk sokumu bölgesindeki bağların ve dokuların iltihaplanmasının çoğunlukla nedeni kemik çıkıntısı olarak görülür.

Kuyruk Kemiği Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortası boş olan simit minderi ile oturarak tedavi edilebilir fakat oturma simidi yalnızca yardımcı bir yöntem ve koruma amaçlıdır. Ayrıca klozet tipi tuvalet kullanmak ve bu hastalık sürecinde bisiklete, motora binmemek ve ağırlık kaldırmamak hastalığın tedavi sürecine yardımcı olacaktır. Masaj, fizik tedavi, ozon enjeksiyonları ve kortizon gibi tedavilerle iyi sonuçlar alınmaktadır. Kuyruk kemiği ağrısı tedavisinde manuel tedavi (Elle) olarak bilinen tedavi şekli de yararlı olarak bilinir ama bu tedavi yöntem manuel tedavi alanında özel bir tecrübesi olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Hasta bazı durumlarda ise ameliyatı denemek zorunda kalabilir. Ameliyat tedavisinde kuyruk kemiğinin yeri değiştirilerek tedavi edilir. Hastalık tedavi edilmediği sürece kronikleşebilir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden hastalık ilerlemeden Uzman bir hekime başvurarak tedavi edilmelidir.
" } ] }