{ "title": "Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/gebelikte-kuyruk-sokumu-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 10:59:19", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Gebelikte kuyruk sokumu ağrısı, Kuyruk sokumu omurgamızın en altında olan ve doğumda harekete geçer. Üst gövde ile bacakları birbirine bağlayan dört ayrı kemiğin birleşmesiyle oluşan, leğen kemiğini genişleten kama şeklinde küçük bir kemiktir. Kuyruk sokumu ağrısı genellikle gebelikte çok zorluyor. Çünkü gebelikte hormonal değişiklikler çok fazla oluyor. Gebelerde relekin hormonu salgılanıyor ve bu hormonlar eklemlerin gevşemesine neden olur. Böylece vücudu doğuma hazırlamasına neden olur. Bu nedenle gebeliğin son aylarında kuyruk sokumu ağrısı daha az olur. Ağrı gebeliğin ilk aylarında olur. Otururken, yatarken, bir yandan bir yana dönerken, yürürken kuyruk sokumu ağrısı oluş. Kişi günlü hayatında zorluk çeker. Uyurken zorlanır. Özellikle otururken pozisyon değişikliği yaparken kemiklerin birbirine sürtmesi sonucu şiddetli ağrı oluşur. Çalışan kadınlar normalde 6. 7. Ayına kadar çalışabilirler. Ancak kuyruk sokumunda ağrı ola çalışan anne adaylarının oturmada zorlanacağında çalışamazlar. Gebeliğin daha erken döneminde izin alabilirler. Gebeliğin etkisiyle hormonların değişimiyle ağrılar oluşur ancak ağrıların başka nedenleri de vardır. Gebelikteki hormonal etki, ağır kaldırma sonucu zedelenmeler, zorlu antrenmanlar, dolaşım bozukluğu, kemik hastalığı, beklenmeyen düşmeler, psikolojik nedenler, kuyruk sokumu bölümünde iltihaplanmalar, kırıklar, çıkıklar kuyruk sokumunda ağrılara neden olur.

Gebelikte kuyruk sokumu ağrısı: İleri gebelik döneminde kuyruk sokumu ağrılarını özellikle etkileyin durumlar şunlardır. Kabızlık, ıkınma, kalça üstüne oturur vaziyete düşme, eskiden yaşanmış travmalar ve çarpmalar, hapşırma ve öksürme, kuyruk sokumu üstüne bebeğin başının baskı yapması, ayakta fazla kalmalar, sert zeminde uzun süre oturma, eski zor doğum, daha önce yanlış kaynamış uyruk sokumu kırıkları gibi nedenlerden dolayı gebelerde kuyruk sokumum daha çok hissedilir.

Kuyruk sokumu ağrısı nasıl geçer: Tedaviye yardımcı olmak için oturma simidi kullanmak gerekir. Fakat bu tedavi yöntemi değil korunma yöntemidir. Elle yapılan masajlar iyi gelir. Fakat bu konularda Uzman olan kişilerin yapması gerekmektedir. Bebek büyüdükçe ağırlık merkezi öne doğru kaymaktadır. Bu yüzden duruş şekline dikkat edilmelidir. Uyurken yan yatınız karnınızın ve dizlerinizin altına yastık koyarak yatınız. Özenle oturup kalkın, sırtınıza ve belinize destek koyunuz ve sürekli oturur vaziyette kalmayınız. Doğru kıyafetler ve rahat ayakkabılar seçiniz. Düzenli egzersiz yapın. Fakat kendinizi çok yormayın. Kabız olmamak için lifli yiyecekler yemeli, ılık ve soğuk pedler uygulanabilir. Ilık suya oturulabilir. Doğum destek kemeri bağlanabilir. Yoga pozisyonları ağrıyı hafifletebilir. Aşırı ağrılı durumlarda bir uzmana başvurulmalıdır. Fizik tedavi uzmanı olabilir.
" } ] }