{ "title": "Dana Kuyruğu", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/dana-kuyrugu.jpg", "date": "20.01.2024 09:30:14", "author": "Tuğba Özşimşek", "article": [ { "article": "Dana Kuyruğu, Türkçede pöçük denir. Londra, Fransa ve Jamaika'da dahi ün salmıştır. Fakat belli incelikleri vardır. Mesela her dana kuyruğu yenilmez. Özellikle öküzün hadım edilmiş olması lazım. Kuyruğun ağırlığı da hayvanın kilosuna göre değişiyor. İç kısmı kemikli, kemiğin ortasında bir ilik bulunur. Yemeklere lezzetini verende budur. Kuyruk kısmı hayvanın en hareketli organı olduğu için biraz sert. Bu yüzden kısık ateşte yaklaşık 4 saat pişmesi gerekir. Düdüklü tencere elbette bu süreyi azaltıyor ama aynı tadı vermiyor. Fransa'da pişen yahni hemen yenilmez mesela. Dolapta bir gün dinlendikten sonra yiyorlar. Çünkü uzun süre pişen ve dinlenen et kemiğinden hemen sıyrılıyor ve çok daha lezzetli oluyor. Daha çok baklagil yemeklerini tatlandırması için kullanılan dana kuyruğunun hakkı yeniyor. Çünkü tek başına da mükemmel bir lezzet. Ülkemizde de pöçüğün ün saldığı şehirler Malatya ve Kayseridir. Her ne kadar sayılı şehirlerin ismi geçse de artık tüm market reyonlarında yerini aldı dana kuyruğu. Şimdi güzel bir tarif verelim:

Dana Kuyruğu Malzemeleri
Garnitür için
Dana Kuyruğu Tarifi Nasıl Yapılır?

Pöç parçalara ayrılır tuz ve karabiberle terbiyelenir. Daha sonra un ile birleştirilir ve kızgın tavada mühürlenir. Ardından güveç tenceresine yerleştirilir ve su eklenerek 2,5 saat pişirilir. Garnitür olarak haşlanan patatesler dilimlenir üzerine kaşar rendesi, pul biber ve kekikle süslenerek servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }