{ "title": "At Kuyruğu Çayı", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/at-kuyrugu-cayi.jpg", "date": "20.01.2024 06:33:32", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "At kuyruğu çayı, günümüzde oluşan her hastalığın tıpta doktorlar tarafından edilen tedavinin yanı sıra bir de bitkilerle tedaviler oldukça artmaktadır. Bu bitkiler arasında at kuyruğu dediğimiz ot türü oldukça faydalı bilinmektedir. At kuyruğu bitkisi daha çok nemli ve bataklık yerlerde oluşmaktadır. Ayrıca tarla arasında ve nemli yerde yetişen bu bitkinin boyu yaklaşık 50 cm'ye kadar ulaşmaktadır. İğneli yapraklardan oluşan at kuyruğu bitkisi çiçeği yapraklarını ovuşturarak ayrılır. Ayrılan bitkiler kurumaya bırakılır ve ince, ince kıyılarak kavanozlara konularak hazır vaziyette bırakılır. Taze olarak at kuyruğu çayı yapılır.

Oldukça yararlı olan bitkinin sağlık bakımından yararları saymakla bitmez. At kuyruğu bitkisi toprak üstlerinde olan kısımları kurutularak çayı yapılabilmektedir. At kuyruğu çayında bulunan faydaları keşif edenler oldukça birçok hastalıktaki şikâyetlerin azaldığı gözlemlenmiştir. Aktarlarda bulunan at kuyruğu bitkisi, günümüzde bulmak pek zor bulunan bitki değildir. Ayrıca at kuyruğu bitkisinin zayıflatma gibi bir özelliği yoktur. At kuyruğu bitkisi ödem söktürücü özelliğine sahiptir. At kuyruğu bitkisini kullanmadan önce bir doktora sorarak kullanılmalıdır. Tabii ki tedbir amaçlı hiçbir bitkiyi doktora sormadan kullanmayın.

At kuyruğu çayı nasıl yapılır?

İnce kıyılmış hazırlanmış olan at kuyruğu bitkisini bir yemek kaşığı dolusu, bir cezveye konularak üzerine 1 su bardak suyu ilave edilmelidir. Konulan su ile kıyılmış olan at kuyruğu bitkisi sıcak su ile haşlanarak üstü kapatılır. Yaklaşık bir 10 - ve 20 dakika arası kaynatılan at kuyruğu bitkisi, ateşi kapatarak iyice demlenmeye bırakılmalıdır. Demlenen at kuyruğu bitkisi 5 dakika dinlendirilip süzülür. Böylece at kuyruğu çayınız hazırdır. Oldukça pratik olan çay günlük olarak taze demlenerek gün içerisinde aç karnına içerek her gün 2 ile 4 bardak arası içilebilir. At kuyruğu çayı biraz sıcak olarak tüketilmelidir. At kuyruğu otunu süzerken geri kalan suyu dökülmemelidir. Ayrıca onun da çok yararı vardır. Ağız içi gargarası olarak kullanılabilir. Gargara dışında birçok hastalığa iyi gelen bitkinin haricen de kullanılabilir. Sivilce akne, yara gibi oluşan iltihaplı olan bölgelere pansuman şeklinde uygulanır.

At kuyruğu bitkisi hangi hastalıklara iyi gelir

İdrar yollarında oluşan enfeksiyonlu durumlarda, akciğer hastalıklarında, saç deri ve ellerde tırnaklarda oluşan bu gibi hastalıklarda, ayrıca kan dolaşımı bozukluğunda bel ağrıları ve romatizma gibi birçok hastalığı tedavi eden ve iyileştiren at kuyruğu bitkisinin faydaları saymakla bitmez. Bu nedenle kullanmadan önce bir doktor yardımı alarak sorulmalıdır. Ayrıca bitki türlerinin bazı insanlara yan etkisi vardır. Bebek emziren annelerin at kuyruğu otu kullanmamalılar. Bilindiği gibi bitki türlerinin birçoğu anne adaylarına da sıkıntı yaratabilir. Bu konuda faydasından çok zarar görebilir.

At kuyruğu otunun zararları nelerdir?

Böbrek rahatsızlığı ve hastası olan kişilere tavsiye edilmez. Her gıda ve bitkide olduğu gibi at kuyruğu bitkisinin de zararları vardır çok fazla abartılmadan tüketilmelidir. Aşırı kullanılırsa kişide oluşan kızarıklık, alerji ve kaşıntı gibi zararların ortaya çıkacağını bilmek gerekir. Bunu da belirtmeliyim ki alkol bağımlısı olan kişilerin bu bitki zararlı olan bir bitkidir. Daha da abartıldığı bir durum karşısında vücutta oluşan vitaminleri öldürmektedir.
" } ] }