{ "title": "Akrep Kuyruğu", "image": "https://www.kuyruk.gen.tr/images/akrep-kuyrugu.jpg", "date": "21.01.2024 11:22:32", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Akrep kuyruğu, Akrep örümcekgiller familyasından zehirli bir hayvan türüdür. Akrepler sıcak ve nemli bölgeleri seven toprak altında yaşayan ve geceleri avlanan bir hayvandır. Boyları on üç ile yirmi iki santim arsında değişen akreplerin ortalama ömür süreleri beş yıldır. Dünyada altı yüze yakın çeşidi bulunan akreplerin genel yapı özellikleri, vücudu sert kitin bir tabaka ile örtülü, kıvrık ve kalkık kuyruğunda zehir iğnesi bulunan bir eklem bacaklı hayvandır.

Akrepler genellikle taşların altında duvara yakınlarında, yer altında kazdıkları dehlizlerde ve kurumuş ağaç kabukları altında rastlamak çok mümkündür. Yaşam alanlarının en çok olduğu yerler buralardır. Kar yağan bölgeler hariç hemen hemen her yerde yaşarlar ve rastlanırlar. Yalnız yaşamayı seven hayvanlardır. Akrep vücudu yassı halkalardan oluşan bir yapıdadır ve üç bölümden oluşur.

Bu bölümler
Akrebin gövdesi önden arkaya doğru büyüklükleri artan halkalardan meydana gelir. Uçları çift çengelli dört çift yürüme bacakları vardır. Gövdesine bağlı yedi geniş halkadan meydana gelen akrep, birinci halkasında cinsiyet açıklığını, ikincisi halkada dokunma his duyularını ve iz bulma görevini yapan çift tarakları, üç, dört, beş ve altıda ise solunum organlarını barındırır. Karın kısmından sonra altı adet halkadan meydana gelen ve bir yay şeklini alan kuyruğu sırta doğru bükülür. Akrep kuyruğu, eğriliği ve zehir iğnesi ya da mızrağını taşıyan şişkin halkası ile biter.

Bütün akrepler yürürken kuyruklarını kaldırarak yürürler. Düz ve kaygan zemin yüzeylerde tutunamazlar. Bu arda her ne kadar vücudunun son bölümü kuyruk olarak bilinse de karı kısmının daralan uzantısı kuyruğudur. Çünkü bağırsak geçen telsonun sondan bir önceki halkasında dışkılık biter.

Akrepler güneşte kurudukları için genelde geceleri avlanırlar bu yüzdende bazı akrep türlerinde gözün görme işlevi ya tamamen ya da kısmı işlevini yitirmiştir. Bir diğer özellikleri de çok uzun süre açlığa dayanabilmeleridir. Ayrıca akrepler çok yoğun radyasyona karşıda aşırı derecede dayanabilirler. Herhangi bir akrebi derin dondurucuda dondurup üç haftaya kadar bekletseniz bile tekrar dışarı çıkarıldığında hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına rahatlıkla devam ederler. Akrepler tam anlamı ile aç gözlü hayvanlardır ve yaşadıkları bölgenin durumuna göre boyları ve zehirlerinin etkisi yani tesirliği artar.

Akrep kuyruğu, akrebin zehrini taşıyan ve bu zehri saldıracağı avına ya da insanlara karşı kullanırlar. Zehrini bir çift salgı bezinde üreten akrepler güçlü kaslarının kasılması ile iğnesini batırdığı yerdeki yaranın içerisine hızla boşaltırlar. Zehrini iğnesinden on santimetre uzağa fışkırtabilir. Akrep kuyruğunda bulunan zehrin içeriğinde Hiyosiyanik ve Karbilamin bulunur ve tatsız, kokusuz ve asidiktir. Akrep kuyruğundaki zehrin tesiri hayvana göre değişiklik gösterir. Özellikle kuşlar akrep kuyruğundaki zehre karşı çok dayanıksızdır. Kuşlar içerisinde serçeler ve güvercinler zehri ile teması halinde hemen ölürler. Buna karşın balıklar ve kurbağalar akrep zehrine karşın çok dayanıklıdır.

Akrep kurundaki, zehri insanlara yaptığında ise iğnesi, sokulan yerdeki belirtileri kızarıklık ve şişliktir.

Akrep kuyruğundaki zehrin insandaki belirtileri nelerdir?
Akrep sokmasında ilk alınacak tedbir, akrebin soktuğu yerin iki taraftan da sıkıca bağlanıp yarayı çizerek emip tükürmektir. Böylelikle zehrin yayılması engellenir ve dışarı atılması sağlanır. Akrep kuyruğu, kendisi içinde bir kurtarıcı gibidir. İkinci aşama ise en yakın yerde acile giderek diğer müdahalelerin yapılması için akrep sokmasına uğrayan kişinin kontrolleri yapılır. Bir diğer önemli konuda emerek zehri alan kişide ağız içerisinde veya dudak çevresinde, diş çürüğü, yara ve çatlak bulunmaması gerektiğidir. Aksi takdirde akrebin zehri, zehri emen kişiye bulaşır ve ona da acil müdahale gerekir. Kuyrukta bulunan zehir akrep köşeye sıkıştığında ya da ateş içerisinde çaresiz hissettiğinde ölümünü beklemeden hayatına kendisinin son vermesini sağlar.
" } ] }